Odgovor:
Obrazloženje:
prvo, proširite zagradu
zatim riješite jednadžbe
zatim pomoću
za jednadžbu:
gdje
Dakle, usporedite s ovim
tako,
stoga, morate koristiti ovu formulu za pronalaženje imaginarnih korijena
riješiti ga i u dobiti vrijednosti x koja je
Kako nalazite korijene, stvarne i imaginarne, y = -3x ^ 2 - + 5x-2 koristeći kvadratnu formulu?
X_1 = 6 / (- 6) = - 1 x_2 = 4 / (- 6) = - 2/3 Kvadratna formula navodi da ako imate kvadratno u obliku ax ^ 2 + bx + c = 0, rješenja su : x = (- b + -sqrt (b ^ 2-4ac)) / (2a) U ovom slučaju, a = -3, b = -5 i c = -2. Možemo ovo uključiti u kvadratnu formulu da dobijemo: x = (- (- 5) + - sqrt ((- 5) ^ 2-4 * -3 * -2)) / (2 * -3) x = (5) + -sqrt (25-24)) / (- 6) = (5 + -1) / (- 6) x_1 = 6 / (- 6) = - 1 x_2 = 4 / (- 6) = - 2/3
Kako riješiti x ^ 2-6 = x koristeći kvadratnu formulu?
Vi radite matematiku, pokazat ću metodu. Ponovno napišite jednadžbu tako da ponovno stavite RHS na LHS: x ^ 2 -x -6 = 0 Ovo je kvadratna jednadžba oblika: aks ^ 2 + bx + c = 0 s rješenjem: x = (-b + - sqrt (b 2-4ac)) / (2a) Dakle, imate a = 1 b = -1 c = -6 Zamjenske vrijednosti u gornjem i dobijte odgovor
Kako ste pronašli nule y = 3 / 2x ^ 2 + 3 / 2x + 9/2 koristeći kvadratnu formulu?
X = (- 1 + -isqrt (11)) / 2 Pronalaženje nula funkcije jednako je rješavanju sljedeće jednadžbe: 3 / 2x ^ 2 + 3 / 2x + 9/2 = 0 Pošto su frakcije prilično neugodno baviti se, pomnožit ću obje strane s 2 3 prije nego koristimo kvadratnu formulu: 2/3 (3 / 2x ^ 2 + 3 / 2x + 9/2) = 0 * 2/3 x ^ 2 + x + 3 = 0 Sada možemo koristiti kvadratnu formulu, koja kaže da ako imamo kvadratnu jednadžbu u obliku: ax ^ 2 + bx + c = 0, rješenja će biti: x = (- b + -sqrt (b ^ 2- 4ac)) / (2a) U ovom slučaju dobivamo: x = (- 1 + -sqrt ((- 1) ^ 2-4 * 3)) / 2 x = (- 1 + -sqrt (1-12) ) / 2 x = (- 1 + -sqrt (-11)) / 2 x = (- 1 + -isqrt (11)) / 2