Odgovor:
# X = -1/6 # i # Y = -5 #
Obrazloženje:
Da bismo riješili ovaj sustav s dvije nepoznanice, moramo se riješiti jednog nepoznatog i pronaći vrijednost drugog, a zatim ga zamijeniti u jednoj od jednadžbi kako bismo izračunali vrijednost one koju smo se prethodno riješili.
# 6x + 3y = -16 # ekv (1)
# 6x-y-4 # ekv (2)
Pomnožimo eq (2) s #-1# tako da se možemo riješiti #x#:
# 6x + 3y = -16 # ekv (1)
# -6x + y = -4 # ekv (2)
Dodamo obje jednadžbe koje imamo:
#eq (1) + ekv (2) #
# RArr6x + 3-il-6x + y = -16-4 #
Grupiranje istih nepoznanica:
# RArr6x-6x + 3y + y = -20 #
# RArr0 * X + 4y = -20 #
# RArr4y = -20 #
# RArry = -20/4 #
#rArrcolor (plava) (y = -5) #
Zamijenimo vrijednost # Y # u eq (1) pronaći #x#imamo:
# 6x + 3y = -16 #
# RArr6x + 3 (-5) = - 16 #
# RArr6x-15 = -16 #
# RArr6x = -16 + 15 #
# RArr6x = -1 #
#rArrcolor (plava) (x = -1/6 #
Provjerimo vrijednost zamjenom vrijednosti #x# i # Y # u eq (2):
# 6x-y =? 4 #
# RArr6 (-1/6) - (- 5)? = 4 #
# RArr-1 + 5 = a4 #
# RArr4 = a4 # istina # X = -1/6 # i # Y = -5 # potvrđuje jednadžbu.