Kako riješiti x ^ 2-x = -1 koristeći kvadratnu formulu?

Kako riješiti x ^ 2-x = -1 koristeći kvadratnu formulu?
Anonim

Odgovor:

# X = (1 + -isqrt (3)) / 2 #

Obrazloženje:

Kvadratna formula za opću kvadratnu jednadžbu # X ^ 2 + bx + c = 0 # daje:

#x = (- b + -sqrt (b ^ 2-4ac)) / (2a) #

Za jednadžbu:

# x ^ 2 - x = -1 #

ili # x ^ 2 -x + 1 = 0 #

dobivate

# A = 1; b = -1 i c = 1 #

zamjenom tih vrijednosti u kvadratnoj formuli:

#x = (- (- 1) + - sqrt ((- 1) ^ 2-4 * 1 * 1)) / (2 x 1) #

# x = (1 + -sqrt (1-4)) / 2 #

ili # X = (1 + -sqrt (-3)) / 2 #

ili # X = (1 + -isqrt (3)) / 2 #