Zašto je polarizabilnost aniona izravno proporcionalna njegovoj veličini?

Zašto je polarizabilnost aniona izravno proporcionalna njegovoj veličini?
Anonim

Odgovor:

Jer veći anioni imaju veće elektronske oblake koji se lakše iskrivljuju.

Obrazloženje:

Kao što znate, veličina aniona određena je koliko je udaljena od jezgre njezina vanjska ljuska.

Dok se krećeš dolje skupina periodik tablice, atomska veličina povećava se zato što se vanjski elektroni dodaju dalje i dalje od jezgre.

Ovo se prenosi na ionske veličine također. Uz činjenicu da su ti najudaljeniji elektroni udaljeniji od jezgre, oni su također sve bolji prikazan iz jezgre jezgrenim elektronima.

To znači da je privlačnost između ovih najudaljenijih elektrona i jezgre nije tako značajan kao i za elektrone koji se nalaze na nižim energetskim razinama.

polarizabilnosti predstavlja sposobnost anjona da postane polarizirana. Da bi anion postao polariziran, njegov elektronski oblak mora biti iskrivljen.

To znači da što je lakše da se anionski oblak elektrona izobliči više polarizabilan da su anioni.

Zbog toga je ionska veličina izravno proporcionalna polarizabilnosti aniona. Što su veći anioni, to su slobodniji elektroni, budući da se nalaze dalje i bolje su prikazani od jezgre.

To u konačnici znači da se oblaci elektrona vrlo lako mogu iskriviti, zbog čega su veći anioni polarizabilniji od manjih aniona.

Dakle, kada se pozitivno nabijeni kation približi a veći anion, poput jodida, # "I" ^ (-) #, on može izobličiti svoj oblak elektrona mnogo lakše nego što bi to mogao za vrlo mali anion, kao što je fluorid, # "F" ^ (-) #.

Za usporedbu, nalaze se najudaljeniji elektroni fluora vrlo blizu do nukleusa i nemaju koristi od bilo kakvog značajnog probira, zbog čega je oblak fluorescentnih elektrona vrlo kompaktan i ne može se lako iskriviti.